Ниска стапка на успех на хемотерапијата

Д-р Питер Глиден зборува за неверојатно ниската стапка на успех на хемотерапијата во третман на рак. Задолжително зборувајте со вашиот доктор за сите ваши опции пред да одлучите за одреден начин на третман на рак. 

Новинар: Докторе, ајде да зборуваме за ракот малку. Многуте различни типови што постојат, кои се некои од нештата што сте ги виделе кај Вашите пациенти и што сè сте можеле да направите?

Д-р Питер Глиден: Подобро нешто за што треба да се разговара, ќе зборувам и за тоа, сепак подобро нешто за што треба да се разговара е врската помеѓу заработувачката и ракот во САД.

Имаше едно истражување објавено мислам во 1994-тата година, тоа беше 12-годишна програма, 12-годишно истражување на возрасни кои добиле рак како возрасни, не рак кај деца, туку рак кај возрасни. Тоа е главниот тип на рак што го гледаме овде во САД. Анализирани се тие луѓе насекаде во светот кои развиле рак како возрасни, во текот на 12 години, кои што биле третирани со хемотерапија и ги погледнале резултатите, и ги објавиле резултатите во списанието за клиничка онкологија (“Journal of Clinical Oncology”). А резултатите – во 97 % од случаите хемотерапијата не помага. Во 97 % од случаите не помага. Тогаш зошто сè уште се користи? Една и единствена причина – пари.

Ако отидете кај доктор по медицина со инфекција на синусите, а тој доктор Ви препише антибиотик, не добива финансиски средства за тоа. Ако препише 5 000 од тој антибиотик во еден месец, фармацевтската компанија што го произведува можеби ќе го прати „во Канкун на конференција“. Но не добива директен надоместок. Тоа не е случај со хемотерапевтските лекови, различно е.

Хемотерапевтските лекови се единствената група на лекови од која докторот што ги препишува добива директно паричен дел. Значи ако Вашиот доктор Ви препише хемотерапија, тоа се случува вака, помалку или повеќе. Докторот го купува лекот од фармацевтската компанија за 5 000 долари, го продава на пациентот за 12 000 долари, осигурувањето плаќа 9 000 долари, а докторот ја добива разликата од 4 000 долари. А има многу такви. Единствената причина зошто се користи хемотерапијата е бидејќи докторите заработуваат од тоа. Точка. Не помага во 97 % од случаите. Ако компанијата за автомобили „Форд“ произведува автомобил што експлодира во 97 % од случаите, дали сè уште би работела? Не. Ова е врвот од сантата мраз на контрола што фармацевтската индустрија ја има врз нас. Повеќето луѓе од нас воопшто не знаат за ова.

Напишав книга со наслов „Докторот император нема облека“ (“The MD Emperor Has No Clothes”). Во мојата книга има нумерирана листа од десет прашања што секој пациент со рак треба да го праша својот доктор. Десет прашања. Имав пациенти што биле исфрлени, буквално исфрлени од канцеларијата на онкологот бидејќи докторот бил бесен што пациентот ги поставил тие прашања. Тие се само прашања со здрав разум. Кога се работи за третман на рак во САД, ја изгубивме битката со ракот, ја изгубивме битката со ракот. Зошто? Бидејќи ракот не е редуцирачки феномен, ракот е холистички феномен. А кога ќе се обидете да користите редуцирачка методологија како лекови и операции за да се справите со холистички феномен, целосно ќе го пропуштите бродот, секој пат, не можете да го направите тоа. Докторите по медицина се како критичари за уметност кои не ги гледаат боите. Можат да видат дека нештото е брод, можат да ги видат црните и бели контури, но целосно се слепи за сите бои и текстури што ја прават супстанцата на нештото. Нема разлика ни со ракот.

Причината поради која луѓето добиваат рак во САД и причината за лошиот исход е тоа што докторите по медицина го возат автобусот на истражувањето. Кога жените ќе се соберат заедно и ќе направат трка од 5 км за рак на дојка, сите тие пари, мислите дека колкав било дел од тие пари оди за истражувања за исхраната? Мислите дека колкав било дел од тие пари оди за хомеопатски истражувања или акупунктура, традиционална кинеска медицина или природни истражувања? Не. Сите тие пари одат за лекови и операции што не помагаат. Зошто тие жени не трчаат за селен? Ако секоја девојка во земјата зема 200 микрограми селен, за една генерација ќе го елиминираме ракот на дојка за 82 %. Тоа е голема бројка. Зошто не го правиме тоа? Бидејќи медицината во САД е индустрија за профит, а повеќето луѓе воопшто не се свесни за тоа и повеќето луѓе се поклонуваат на олтарот од доктори по медицина диригирани од медицината со висока технологија, кон нивната сопствена смрт.

За македонски превод притиснете на „CC“.