Тишината на Буда победи

Еден ден Буда медитираше. Дојде постар човек и почна безмилосно да го напаѓа Буда. Буда остана апсолутно тивок.
Колку долго би можел да продолжи со неговото задевање? По некое време престана и беше готов да го напушти местото. Но, Буда рече: „Почекај малку, те молам. Сакам да те прашам нешто. Кажи ми, кога ќе му понудиш подарок на некој, ако не го прифати твојот подарок, што ќе направиш?“
– „Само ќе си го земам назад.“
Буда рече: „Па, се обидуваше да ми понудиш подарок што го донесе со тебе. Бидејќи не го прифатив твојот подарок, си го земаш назад со тебе.“
Човекот се почувствува тажен и засрамен од неговото однесување. Го молеше Буда да му прости. Буда му прости, а на крајот стана близок ученик на Буда.

Извадок од „Што и да сакаш, Бог ти дава“ од Шри Чинмој

You have successfully subscribed to the newsletter

Се појави грешка. Обиди се повторно.

Здрава Исхрана will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.