Дали вакцините против грип се безбедни?

Секоја година лекарите препорачуваат луѓето да се вацинираат против грип за да го зајакнат имунолошкиот систем и да спречат да добијат грип. Сепак, покажано е дека вакцините против грип се многу неефикасни и токсични за луѓето. По едно сеопфатно истражување, јас никогаш нема да се вакцинирам против што било додека живеам!

Родителите се советуваат да побараат листа со состојки за вакцините пред да ги вакцинираат своите деца.

Постои широко прифатено верување дека вакцините не содржат жива во форма на тимеросал. Тоа е апсолутно неточно. Многу вакцини против грип содржат жива во форма на тимеросал, иако можете да побарате верзии без жива. Погледнете ја подолу листата на состојки на најчесто користените вакцини против грип во САД. Забележете дека повеќето содржат тимеросал.

Вакцините што ги добивате од аптека или во болница доаѓаат во голема вијала која апсолутно содржи конзерванси како тимеросал и други невротоксини како формалдехид.

Најчесто присутните токсини во вакцините против грип

Според Центрите за превенција и контрола на болести (Centers for Disease Control and Prevention-CDC): „Во вакцините се наоѓаат следните супстанци: антибиотици, протеини од јајца, формалдехид, апарат од абортиран човечки фетус (мртво човечко ткиво), мононатриум глутамат (MSG) и тимеросал (жива).“

Во прилог на тие потенцијално штетни супстанци, вакцините против грип содржат и многу други токсични или опасни состојки:

  • Тимеросал  – содржи жива и е поврзан со аутизам и други повреди на мозокот. Несаканите ефекти и опасности се премногубројни за да се споменат.
  • Алуминиум – невротоксин кој е поврзан со Алцхајмерова болест. Несаканите ефекти и опасности се премногубројни за да се споменат. Прочитајте за токсичноста на алуминиумот.
  • Формалдехид – симптомите при мала изложеност вклучуваат течење на носот, воспалено грло, кашлица, дерматитис, потешкотии со спиењето, главоболка, замор, потешкотии со дишењето, иритација на синусите, болка во градите, често гадење, бронхитис и намален капацитет на белите дробови. Знаците на акутна изложеност вклучуваат: болка во стомакот, анксиозност, кома, конвулзии, дијареа и респираторни проблеми како бронхитис, пневмонија и пулмонален едем. Вашата реакција на вакцината против грип е најверојатно од формалдехидот!
  • Фенол (карболна киселина) – при внесување на овој отров би сакале да се јавите во центар за контрола на токсичност од повеќе причини.
  • Полисорбат 80 – алергиска реакција како кивање, кашлање, оток, отежнато дишење, осип на кожата, чешање и болка; гастроинтестинални проблеми како гадење, повраќање, дијареа; срцеви и циркулаторни проблеми како абнормален срцев ритам, срцев удар, мозочен удар; проблеми со плодноста како неплодност кај жени; тумор и рак.
  • Етилен гликол (антифриз) – може да доведе до премногу калциум во крвта што може да доведе до камења во бурезите и бубрежна инсуфициентност, метаболизирани во гликолна киселина, а може да доведе и до длабока ацидоза во телото.
  • Бета-пропиолактон – дезинфициенс.
  • Ноноксинол – се користи за лекување и спречување на напредување на СПБ, но може да предизвика алерска реакција кај 3-5 % од населението.
  • Октоксинол 9 – вагинален спермицид кој може да предизвика треска, конфузија, вртоглавица, зашеметеност, болки во мускулите, осип на кожата во вид на изгореници од сонце следен со лупење на кожата.
  • Неомицин, полимиксин, гентамицин – антибиотици.

Д-р Хју Фуденберг, водечки светски имуногенетичар, опширно ги проучувал ефектите на вакцините против грип врз невролошкото здравје. Резулатите од неговото истражување покажуваат дека лице по примање на вакцини против грип во текот на животот има 10 пати поголеми шанси да добие Ајцхајмерова болест споредено со лица кои имале една или ниедна вакцина во текот на нивниот живот.

Вакцините против грип се директно поврзани со десетици случаи на парализа и оштетување на мозокот секоја година. Многу истражувачи веруват дека тие коктели на вакцини предизивикуват одложени реакции и долгорочни последици по здравјето.

Д-р Фуденберг и други истражувачи веруваат дека зголемениот ризик од Ајцхајмерова болест е резултат на комбинацијата на жива и алуминиум во вакцините против грип. Лицата со слаба сигнализација на шеќерот во крвта и ослабени антиоксидантни одбрамбени системи ги биоакумулираат тие тешки метали во одредени области од мозокот при повторена вакцинација и друга изложеност од животната средина.

Вакцините против грип и аутизмот

Од 1983-тата година бројот на препорачани вакцини за нашите деца од страна на Центарот за контрола на болести (CDC) се зголеми за повеќе од три пати. Тој временски период се совпаѓа со зголемување на дијагнозите на аутизам за 800 %. Доказите укажуваат на тимеросалот (конзерванс кој содржи жива) кој сè уште се користи во ММР (MMR) вакцината и вакцината против грип. Независна евалуација на едно големо истражување како дел од пренесувањето на податоците за безбедноста на вакцините од Центрите за контрола на болести заклучи дека децата изложени на три вакцини кои содржат тимеросал имаат 27 пати поголеми шанси да развијат аутизам отколку децата кои не биле изложени.

Многу експерти ја негираат врската помеѓу живата и аутизмот, но сепак постојат голем број на научни медицински докази кои ја поддржуваат таа поврзаност.

Состојки на вакцините против грип (помошни супстанци)

Следува листа на најчесто користените вакцини против грип во САД:

Афлуриа (Afluria)

Бета-пропиолактон, тимеросал (само во повеќедозните вијали), монобазен натриум фосфат, дибазен натриум фосфат, монобазен калиум фосфат, калиум хлорид, калциум хлорид, натриум тауродеоксихолат, неомицин сулфат, полимиксин Б, протеини од јајца.

Флуарикс (Fluarix)

Натриум деоксихолат, формалдехид, октоксинол-10 (Triton X-100), алфа-токоферил водород сукцинат, полисорбат 80 (Tween 80), хидрокортизон, гентамицин сулфат, овалбумин.

Флувирин (Fluvirin)

Нонилфенол етоксилат, тимеросал (повеќедозни вијали-траги само во преполн шприц), полимиксин, неомицин, бета-пропиолактон, протеини од јајца.

Флулавал (Flulaval)

Тимеросал, алфа-токоферил водород сукцинат, полисорбат 80, формалдехид, натриум деоксихолат, овалбумин.

Флузон: стандардна, високо-дозна и интрадермална (Fluzone: Standard, High-Dose & Intradermal)

Формалдехид, октилфенол етоксилат (Triton X-100), натриум фосфат, желатин (само во стандардната формулација), тимеросал (само во мултидозната вијала), протеини од јајца.

Флумист (Flumist)

Етилен диамин тетраацетна киселина (EDTA), мононатриум глутамат, хидролизиран свински желатин, аргинин, сахароза, дибазен калиум фосфат, монобазен калиум фосфат, гентамицин фосфат, протеини од јајца.

Венди Мајерс, експерт за детоксификација и минерали, и функционален дијагностички нутриционист

Извори:

Adams, M. (2011). Flu shot fantasies: How influenza vaccines halt flu infections (even when they don’t). Natural News. https://www.naturalnews.com/034452_flu_shots_vaccines_immunity.html

CDC. (2020). Vaccine Excipient Summary, Excipients Included in U.S. Vaccines, by Vaccine. https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/appendices/B/excipient-table-2.pdf

Geier, D. A., & Geier, M. R. (2007). A case series of children with apparent mercury toxic encephalopathies manifesting with clinical symptoms of regressive autistic disorders. Journal of toxicology and environmental health. Part A, 70(10), 837–851. https://doi.org/10.1080/15287390701212141

Heller, J. L., & Zieve, D. (2019). Carbolic acid poisoning. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/ency/article/002890.htm

Jackson, M. L., Nelson, J. C., Weiss, N. S., Neuzil, K. M., Barlow, W., & Jackson, L. A. (2008). Influenza vaccination and risk of community-acquired pneumonia in immunocompetent elderly people: a population-based, nested case-control study. Lancet (London, England), 372(9636), 398–405. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(08)61160-5

Kern, J. K., Geier, D. A., Adams, J. B., & Geier, M. R. (2010). A biomarker of mercury body-burden correlated with diagnostic domain specific clinical symptoms of autism spectrum disorder. Biometals : an international journal on the role of metal ions in biology, biochemistry, and medicine, 23(6), 1043–1051. https://doi.org/10.1007/s10534-010-9349-6

Kern, J. K., & Jones, A. M. (2006). Evidence of toxicity, oxidative stress, and neuronal insult in autism. Journal of toxicology and environmental health. Part B, Critical reviews, 9(6), 485–499. https://doi.org/10.1080/10937400600882079

Keyes, D. C. (2020). Ethylene Glycol Toxicity. Medscape. https://emedicine.medscape.com/article/814701-overview#a0104

Mercola, J. (2009). Flu Vaccine Exposed. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/09/26/flu-vaccine-exposed.aspx

NeuroReport. (2001). Flu Shots and Alzheimer’s Disease. NeuroReport, 12(4), 733-737. 2001

Nikolas, K. (2012). FDA admits mercury is still used in vaccines. Digital Journal. http://www.digitaljournal.com/article/322254

Simonsen, L., Taylor, R. J., Viboud, C., Miller, M. A., & Jackson, L. A. (2007). Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people: an ongoing controversy. The Lancet. Infectious diseases, 7(10), 658–666. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(07)70236-0

Szilagyi, P. G., Fairbrother, G., Griffin, M. R., Hornung, R. W., Donauer, S., Morrow, A., Altaye, M., Zhu, Y., Ambrose, S., Edwards, K. M., Poehling, K. A., Lofthus, G., Holloway, M., Finelli, L., Iwane, M., Staat, M. A., & New Vaccine Surveillance Network (2008). Influenza vaccine effectiveness among children 6 to 59 months of age during 2 influenza seasons: a case-cohort study. Archives of pediatrics & adolescent medicine, 162(10), 943–951. https://doi.org/10.1001/archpedi.162.10.943