Пет изговори зошто да јадете црно чоколадо

Чоколадото е храна што ја надминува политиката, спортот и културата помеѓу земјите. Може да помогне да се остават настрана разликите и да се сплотат луѓето од сите сфери на животот заедно.

Но дали знаевте дека чоколадото ги сплотува луѓето заедно повеќе од 4 000 години? Најраниот запис за консумација на чоколадо датира од 1900-тата година п.н.е, од Раниот Формативен период. Древни керамички садови со остатоци од чоколадо во нив се откриени на археолошкиот локалитет Ел Манати во Веракруз, Мексико.

Денес чоколадото е индустрија вредна 50 милијарди долари, а се продава низ целиот свет. Неговиот уникатен вкус едноставно не може да се најде во ниедна друга храна. Но доколку треба да јадете само еден вид на чоколадо, тоа е црно чоколадо.

Препорачувам да јадете црно чоколадо поради многуте здравствени придобивки што ги нуди. Преработените чоколадни табли што се навикнати да ги јадат повеќето луѓе се всушност нездрави и содржат многу малку хранливи материи.

Што го прави црното чоколадо супериорно во однос на другите форми на чоколадо?

Црно чоколадо – едно чоколадо што владее над сите други

Одговорот лежи во процентот на какао. Црното чоколадо содржи скоро 400 видови на полифеноли, што обезбедува различни здравствени придобивки. Истите полифеноли што се наоѓаат во какаото се истата причина за неговиот горчлив вкус. Колку повеќе различни видови на полифеноли се присутни, толку погорчлив е вкусот.

Спротивно на тоа, чоколадото што сте навикнати да го јадете го добива својот сладок вкус главно од пастеризираното млеко и шеќер. Како што знаете, премногу шеќер во вашиот организам може да доведе до болести, како кардиоваскуларни заболувања, дијабетес и дебелина.

Млекото исто така може да го наруши варењето на малкуте преостанати хранливи материи од какаото. Тоа подразбира дека преработеното чоколадо исто така вклучува многу малку здраво какао.

Здравствени придобивки од црното чоколадо

Кога веќе установивме дека во чоколадото се наоѓаат полифеноли, ајде да ги погледнеме важните придобивки што ви ги нудат:

 • Одржување на дијабетес – тип 2
  Црното чоколадо може да помогне да се стабилизира нивото на шеќер во крвта и метаболизмот на мастите, што резултира со намалена инсулин резистентност.
 • Здрав мозок
  Епикатехинот што се наоѓа во црното чоколадо може да го заштити вашиот мозок со ублажување на воспалението во вашиот централен нервен систем, што резултира со намалени шанси за мозочен удар.
 • Здраво срце
  Црното чоколадо може да го намали ризикот од срцев удар со намалување на згрутчувањето на тромбоцитите во артериите и вените.
 • Подобрувач на расположение
  Полифенолите што се наоѓаат во црното чоколадо исто така може да помогнат во намалување на анксиозност и депресија.
 • Ве прави паметни
  Може да ви помогне да имате поостар ум и да бидете попаметни.

Како да изберете кое чоколадо е најдобро да го купите

Купувајте црно чоколадо со висок процент на какао, по можност 70 %. Ако сакате да добиете 100 % од придобивките, како опција се јавува јадењето сирови зрна од какао.

Кога станува збор колку често да консумирате чоколадо, два до три пати на ден е оптимално за да ги задржите хранливите материи во крвотокот. Сепак, бидете сигурни дека консумирате црно чоколадо со висок квалитет.

Разбирам дека вкусот на сировите зрна од какао не им се допаѓа на сите. Затоа може да се каже дека можете да барате чоколадо колку што е можно минимално преработено. Бидејќи колку чоколадото е поблиску до неговата природна состојба, толку повеќе можете да ги искористите неговите придобивки. Обидете се да најдете баланс помеѓу хранливата вредност и вкусот.

Важни нешта кои треба да ги запомните што се однесуваат на чоколадото

Ова се некои важни моменти што може да ги искористите за да се едуцирате себе и луѓето околу вас:

 • Црното чоколадо е поздрава опција бидејќи содржи повеќе какао
 • Сировите зрна од какао нудат максимум здравствени придобивки бидејќи не се воопшто преработени
 • Преработеното млечно чоколадо содржи многу шеќер, што се поврзува со дебелина и кардиоваскуларни заболувања
 • Консумирајте мали количини на чоколадо во почести интервали за да обезбедите постојано присуство на хранливи материи во крвотокот
д-р Меркола, експерт за природно здравје

Извори:

Andújar, I., Recio, M. C., Giner, R. M., & Ríos, J. L. (2012). Cocoa polyphenols and their potential benefits for human health. Oxidative medicine and cellular longevity, 2012, 906252. https://doi.org/10.1155/2012/906252

Buitrago-Lopez, A., Sanderson, J., Johnson, L., Warnakula, S., Wood, A., Di Angelantonio, E., & Franco, O. H. (2011). Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ (Clinical research ed.), 343, d4488. https://doi.org/10.1136/bmj.d4488

Corti, R., Flammer, A. J., Hollenberg, N. K., & Lüscher, T. F. (2009). Cocoa and cardiovascular health. Circulation, 119(10), 1433–1441. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.108.827022

De Gottardi, A., Berzigotti, A., Seijo, S., D’Amico, M., Thormann, W., Abraldes, J. G., García-Pagán, J. C., & Bosch, J. (2012). Postprandial effects of dark chocolate on portal hypertension in patients with cirrhosis: results of a phase 2, double-blind, randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 96(3), 584–590. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040469

Engler, M. B., Engler, M. M., Chen, C. Y., Malloy, M. J., Browne, A., Chiu, E. Y., Kwak, H. K., Milbury, P., Paul, S. M., Blumberg, J., & Mietus-Snyder, M. L. (2004). Flavonoid-rich dark chocolate improves endothelial function and increases plasma epicatechin concentrations in healthy adults. Journal of the American College of Nutrition, 23(3), 197–204. https://doi.org/10.1080/07315724.2004.10719361

Grassi, D., Desideri, G., Necozione, S., Lippi, C., Casale, R., Properzi, G., Blumberg, J. B., & Ferri, C. (2008). Blood pressure is reduced and insulin sensitivity increased in glucose-intolerant, hypertensive subjects after 15 days of consuming high-polyphenol dark chocolate. The Journal of nutrition, 138(9), 1671–1676. https://doi.org/10.1093/jn/138.9.1671

Heinrich, U., Neukam, K., Tronnier, H., Sies, H., & Stahl, W. (2006). Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women. The Journal of nutrition, 136(6), 1565–1569. https://doi.org/10.1093/jn/136.6.1565

Hertog, M. G., Feskens, E. J., Hollman, P. C., Katan, M. B., & Kromhout, D. (1993). Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: the Zutphen Elderly Study. Lancet (London, England), 342(8878), 1007–1011. https://doi.org/10.1016/0140-6736(93)92876-u

Osakabe, N., Yamagishi, M., Natsume, M., Yasuda, A., & Osawa, T. (2004). Ingestion of proanthocyanidins derived from cacao inhibits diabetes-induced cataract formation in rats. Experimental biology and medicine (Maywood, N.J.), 229(1), 33–39. https://doi.org/10.1177/153537020422900104

Shah, Z. A., Li, R. C., Ahmad, A. S., Kensler, T. W., Yamamoto, M., Biswal, S., & Doré, S. (2010). The flavanol (-)-epicatechin prevents stroke damage through the Nrf2/HO1 pathway. Journal of cerebral blood flow and metabolism : official journal of the International Society of Cerebral Blood Flow and Metabolism, 30(12), 1951–1961. https://doi.org/10.1038/jcbfm.2010.53

Taubert, D., Roesen, R., Lehmann, C., Jung, N., & Schömig, E. (2007). Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial. JAMA, 298(1), 49–60. https://doi.org/10.1001/jama.298.1.49

Tomofuji, T., Ekuni, D., Irie, K., Azuma, T., Endo, Y., Tamaki, N., Sanbe, T., Murakami, J., Yamamoto, T., & Morita, M. (2009). Preventive effects of a cocoa-enriched diet on gingival oxidative stress in experimental periodontitis. Journal of periodontology, 80(11), 1799–1808. https://doi.org/10.1902/jop.2009.090270

Tzounis, X., Rodriguez-Mateos, A., Vulevic, J., Gibson, G. R., Kwik-Uribe, C., & Spencer, J. P. (2011). Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study. The American journal of clinical nutrition, 93(1), 62–72. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.000075