За што е добра брокулата?

Ботаничко име: Brassica oleracea italica

Како водечки член на крстоцветните зеленчуци, зборот „брокула“ значи „гранка“ или „рака“ за крстовидните стебла, како мини дрвја со цветови. Карфиолот, прокељот, зелката и кељот се исто крстоцветни зеленчуци. Како популарна храна на древните Римјани, брокулата порано растела диво на бреговите на Средоземното Море. Нејзината употреба датира од 16-тиот век во Франција и 1700-тите години во Англија.

Здравствени придобивки од брокулата

Кога се јаде сирова, брокулата има голем број на хранливи елементи. Важно е да се напомене дека најдобро е брокулата да се јаде сирова бидејќи готвењето и обработката уништуваат некои од нејзините антиоксиданси.

Има двојно повеќе витамин Ц од портокалот, скоро исто калциум како и полномасното млеко (со подобра стапка на апсорпција) и поседува антиканцерогени и антивирусни својства што се должат на нејзината содржина на селен.

Истражувања за брокулата

Јадењето брокула и никулци од брокула може да ја зголеми способноста на вашето тело за детоксификација по изложеност на канцерогени и оксиданси од храната и воздухот, благодарение на фитохемикалијата сулфурафан, според едно ново истражување.

Брокулата е нашироко истражувана за нејзината очигледна способност да се бори и дури и да превенира многу различни типови на рак и други болести на телото. Сепак, биодостапноста (способноста да бидат апсорбирани во системот) на изотиоцијанатите (фитохемикалии или растителни хемикалии) од свежата брокула е околу три пати поголема од таа на готвената брокула.

Едно истражување спроведено на група од десет пушачи и десет непушачи кои консумирале брокула ја покажува важноста на консумирањето крстоцветен зеленчук за да се заштитат клетките од оштетувања на ДНК.

Здрав рецепт со брокула – Сос од брокула

Состојки:

  • 1 голема китка свежа брокула
  • 2 до 4 чешниња толчен лук
  • чаша ладно цедено маслиново масло
  • 1 лажичка ким
  • 1 лажичка мелено семе од коријандер
  • ¼ исецкан кромид
  • малку бибер
  • 3 лажички сок од лимон или зелен лимон
  • 1 чаша вода

Постапка:

  1. Ставете 1 cm или помалку од 1 cm вода во големо тенџере да зоврие. Исечете ја брокулата на големи парчиња и ставете ја во зовриената вода, мешајќи додека секое парче не се навлажни, додека не стане меко, но сè уште живо зелено.
  2. Префрлете ја брокулата во садот од процесорот за храна и додадете ги останатите состојки, а потоа мешајте додека не добиете конзистенција на пире.
  3. Вратете ја смесата во тенџерето и гответе околу 3 минути на средна температура за да добиете дебел сос, а ако сакате можете да го разредите со вода. Ставете зачини по вкус. Се добиваат 6 порции.

Интересни факти за брокулата

Употребата на брокулата како извор на хранливи материи датира од времето на Римската Империја, каде била високо вреднувана. Томас Џеферсон, кој исто така бил и градинар, започнал да експериментира со семиња од брокули што ги донел од Италија уште во раните 1700-ти години. Сепак, дури во 1920-тите години, овој зеленчук станува популарен и во САД.

Заклучок

Брокулата не е само вкусна. Повторно и повторно е докажано дека содржи неверојатни состојки што го исцелуваат телото и превенираат оштетување на клетките. Иако тестовите покажуваат дека најмногу ќе добиете од нејзината хранлива вредност доколку ја јадете сирова, брокулата подготвена како благо крцкава со светло зелена боја сè уште има многу атрибути корисни за вас. Можеби тоа е причината зошто брокулата се користи насекаде низ светот во последните 2 000 години.

Извори:

Conaway, C. C., Getahun, S. M., Liebes, L. L., Pusateri, D. J., Topham, D. K., Botero-Omary, M., & Chung, F. L. (2000). Disposition of glucosinolates and sulforaphane in humans after ingestion of steamed and fresh broccoli. Nutrition and cancer, 38(2), 168–178. https://doi.org/10.1207/S15327914NC382_5

Kensler, T. W., Egner, P. A., Agyeman, A. S., Visvanathan, K., Groopman, J. D., Chen, J. G., Chen, T. Y., Fahey, J. W., & Talalay, P. (2013). Keap1-nrf2 signaling: a target for cancer prevention by sulforaphane. Topics in current chemistry, 329, 163–177. https://doi.org/10.1007/128_2012_339

Riso, P., Martini, D., Visioli, F., Martinetti, A., & Porrini, M. (2009). Effect of broccoli intake on markers related to oxidative stress and cancer risk in healthy smokers and nonsmokers. Nutrition and cancer, 61(2), 232–237. https://doi.org/10.1080/01635580802425688