Браво, авокадо!
Исполнето со влакна, едно авокадо содржи 36 % од дневните потреби на витамин К, 30 % фолна киселина и 20 % од дневните потреби на ...
Исполнето со влакна, едно авокадо содржи 36 % од дневните потреби на витамин К, 30 % фолна киселина и 20 % од дневните потреби на ...
Истражувања покажуваат врска меѓу лукот и отстранувањето на тешки метали од телото, како олово, жива, кадмиум и арсен. Едно истражување покажува значајно намалување на содржината ...
Здравствените придобивки од куркумата вклучуваат подобрена способност за дигестија на мастите, намалена надуеност и гасови, намалена конгестија и подобрување на некои состојби на кожата како ...
Морковите се полни со бета каротени што последователно се претвораат во витамин А во вашиот црн дроб. Бидејќи бета каротените не можат да се произведат ...
Алкохолот може да ја оштети способноста за донесување на одлуки и моторните вештини. Често е фактор во сообраќајните несреќи, насилното однесување, непланираната бременост и сексуално ...
Кромидот е многу добар извор на витамин Ц и Б6, железо, фолна киселина и калиум. Содржината на магнезиум во кромидот дава олеснување на симптомите на ...
Најверојатно не е изненадување дека лимоните обезбедуваат многу витамин Ц, но вредноста по порција е прилично импресивна со 187% од дневната вредност, правејќи ги одлични ...
Ниска содржина на масти и уште пониска содржина на холестерол, богат со ниацин и цинк, како и протеини, влакна, витамини А, Ц, Е и К, ...
Кељот со право може да се нарекува супер храна бидејќи едно истражување ја покажува високата антиоксидантна активност на овој зеленчук. Фитонутритиентот индол-3-карбинол помага во обновувањето ...
Зелката има највисока количина на некои од најмоќните антиоксиданси присутни во крстоцветните зеленчуци – фитонутритиенти како тиоцијанати, лутеин, зеаксантин, изотиоцијанати и сулфурафан, што ги стимулира ...
Главата на карфиолот, што изгледа како површината на мозокот, содржи бројни фитонутритиенти, како индол-3-карбинол и сулфурафан, што може да помогнат во превенција на рак на ...
Има двојно повеќе витамин Ц од портокалот, скоро исто калциум како и полномасното млеко (со подобра стапка на апсорпција) и поседува антиканцерогени и антивирусни својства ...
Иако цвеклото содржи повеќе шеќер од другите зеленчуци, содржи малку калории, масти и холестерол. Исто е и одличен извор на влакна, витамин Ц, магнезиум и ...
Постојат многу причини зошто бананите се едни од најпопуларните производи во светот. Нудат совршено голема порција, доаѓаат спакувани во нивната природна заштитна обвивка и се ...
Целерот има висока содржина на влакна, што овозможува храната да се движи низ дигестивниот тракт побрзо, а со тоа помага да се намали вашиот ризик ...
Тоа што го нудат кајсиите од аспект на хранливи материи е навистина корисно. Истражувањата покажуваат дека нивната антиоксидантна способност е поврзана со здрава кожа и ...
Во основа, витамините К и Ц се најистакнати витамини во боровинките, а манганот е најистакнат минерал. Антоцијаните, што им ја даваат на боровинките нивната жива ...
Листата на хранливи материи што ги содржат капините е долга. Преполни се со витамин Ц (порција од 100 гр содржи 23 мг или 35 проценти ...
Кога правите домашна супа, ги контролирате состојките, што значи дека крајниот производ не само што е многу повкусен, туку исто е и далеку поздрав. Во ...
Сокот од пченична трева е најдобриот лек на природата. Се работи за моќна концентрирана хранлива течност. 55 мл сок од пченична трева има хранлива вредност ...