Зошто е лукот извонредно здрав?
Истражувања покажуваат врска меѓу лукот и отстранувањето на тешки метали од телото, како олово, жива, кадмиум и арсен. Едно истражување покажува значајно намалување на содржината ...
Истражувања покажуваат врска меѓу лукот и отстранувањето на тешки метали од телото, како олово, жива, кадмиум и арсен. Едно истражување покажува значајно намалување на содржината ...
Здравствените придобивки од куркумата вклучуваат подобрена способност за дигестија на мастите, намалена надуеност и гасови, намалена конгестија и подобрување на некои состојби на кожата како ...
Морковите се полни со бета каротени што последователно се претвораат во витамин А во вашиот црн дроб. Бидејќи бета каротените не можат да се произведат ...
Диететските влакна во урмите помагаат непречено да се движат непотребните материи низ вашето дебело црево и помагаат да се превенира апсорпцијата на ЛДЛ (лошиот) холестерол ...
Алкохолот може да ја оштети способноста за донесување на одлуки и моторните вештини. Често е фактор во сообраќајните несреќи, насилното однесување, непланираната бременост и сексуално ...
Кромидот е многу добар извор на витамин Ц и Б6, железо, фолна киселина и калиум. Содржината на магнезиум во кромидот дава олеснување на симптомите на ...
Најверојатно не е изненадување дека лимоните обезбедуваат многу витамин Ц, но вредноста по порција е прилично импресивна со 187% од дневната вредност, правејќи ги одлични ...
Ниска содржина на масти и уште пониска содржина на холестерол, богат со ниацин и цинк, како и протеини, влакна, витамини А, Ц, Е и К, ...
Зелката има највисока количина на некои од најмоќните антиоксиданси присутни во крстоцветните зеленчуци – фитонутритиенти како тиоцијанати, лутеин, зеаксантин, изотиоцијанати и сулфурафан, што ги стимулира ...
Главата на карфиолот, што изгледа како површината на мозокот, содржи бројни фитонутритиенти, како индол-3-карбинол и сулфурафан, што може да помогнат во превенција на рак на ...
Иако цвеклото содржи повеќе шеќер од другите зеленчуци, содржи малку калории, масти и холестерол. Исто е и одличен извор на влакна, витамин Ц, магнезиум и ...
Постојат многу причини зошто бананите се едни од најпопуларните производи во светот. Нудат совршено голема порција, доаѓаат спакувани во нивната природна заштитна обвивка и се ...
Заклучок: Луѓето се единствениот вид што консумира млеко во зрелата возраст, како и млеко од друго животно. Млекото не се консумирало се до земјоделската револуција.
Кога правите домашна супа, ги контролирате состојките, што значи дека крајниот производ не само што е многу повкусен, туку исто е и далеку поздрав. Во ...
Сокот од пченична трева е најдобриот лек на природата. Се работи за моќна концентрирана хранлива течност. 55 мл сок од пченична трева има хранлива вредност ...
Јадењето здрава храна богата со хранливи материи може да го подобри вашето здравје и енергија. Изненадувачки, начинот на кој ја готвите вашата храна има големо влијае врз количината ...
Магнезиумот е четвртиот најзастапен минерал во човечкото тело. Игра неколку важни улоги за здравјето на вашето тело и вашиот мозок. Сепак може да не го ...